Beleggen voor nummer 1 beginners op beleggen-weetjes

Beginnen met beleggen

Beleggen-weetjes is bedoeld voor iedereen die wil beginnen met beleggen. Lees hier over beleggen voor beginners.

Ook jij kan beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is voor beginners een stap om over na te denken. Het kan voor beginners behoorlijk complex lijken en vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen veel mensen af en dat is niet fijn, want investeren in aandelen is niet ingewikkeld en het hoeft ook weinig risico op verlies te hebben. In dit artikel vertellen we je wat aandelen kopen voor beginners betekent en helpen we je alvast op weg om succesvol de eerste stappen te zetten in het wereldje van aandelen en fondsen.

We leggen eerst uit wat aandelen zijn, benoemen dan de redenen waarom je kan beginnen met investeren, bekende beleggingsvormen en de risico’s die daarmee gepaard gaan en hopen je zo goed en duidelijk van informatie te voorzien zodat ook jij succesvol kunt beginnen als belegger.

Waarom investeren in aandelen?

Waarom is investeren in aandelen voor beginners een goed besluit is misschien wel een heel goede vraag die je zou moeten beantwoorden voordat je echt kunt starten. Mensen hebben allerlei redenen om met aandelen te beginnen. Zo kan het zijn dat mensen spaargeld over hebben en beleggen als een mooie manier zien om geld te maken, maar evengoed kan het zijn dat mensen geen genoegen meer wil nemen met de lage rentes die banken bieden.

Veel mensen willen hun geld inleggen op de beurs om er winst uit te halen. Wie goed handelt en zich goed inleest kan zeker winst maken, bijvoorbeeld door het kopen van aandelen met een hoog dividend. Wat je persoonlijke motief ook is, bij elk motief om te beleggen past een andere vorm van beleggen.

Wat is beleggen?

Op het moment dat je met beleggen begint koop je een aandeel van een bedrijf of een aandeel in een fonds. Daarmee koop je op een bepaald niveau een stukje bedrijf en vervolgens is het hopen dat gaat stijgen. Als de koers goed omhoog gaat, geldt dat ook voor jouw vermogen. Daalt de koers, dan zal dat ook met jouw geld gebeuren.

Dit zal je vanzelf aan gaan voelen en je zal bekend raken met goede en minder goede dagen op de beurs. Aandelen kopen is voor beginners te verdelen in diverse vormen en bij elk van die vormen komt een andere manier van aanpakken terug. Ook het risico verschilt van aanpak tot handelswijze en variant tot vorm.

Vormen

Voor mensen die beginnen met beleggen zijn er vier beleggingsvormen die we adviseren: investeren in dividend, handelen in penny stocks, koerswinst en daytrading. Het minste risico loop je bij dividendbeleggen, omdat de koersen je hierbij niet veel uitmaken en je vooral focust op de uitkering van dividend.

Hoog dividend aandelen

Hoog dividend aandelen zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen. Koerswinsten kun je als doel hebben als je aandelen laag koopt en hoog verkoopt. Dit moet je in de vingers krijgen door te proberen en erover te blijven lezen. Daytrading is al wat risicovoller, omdat je op koersverschillen inspeelt op een dag en hier vaak veel geld op inzet. Penny stocks zijn ook risicovoller, maar kunnen je ook wat opleveren. Bij penny stocks beleg je in aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor zeer volatiel zijn gedurende korte tijd.

Risico

Zoals gezegd loop je bij elke vorm van beleggen het risico je geld kwijt te raken. We laten hierbij risicovollere producten nog even buiten beschouwing, omdat die zeker niet voor beginners zijn. Het minste risico loop je bij het kopen van aandelen met dividend, maar getrainde beleggers kunnen ook de risico’s bij de daytrading of het kopen van penny stocks redelijk inschatten.

Lager risico?

Bij andere vormen van investeren is er natuurlijk het risico dat je inleg vermindert. Je geld volledig verliezen gebeurt alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf gesloten wordt. Zulke drastische zaken zie je vaak wel aankomen. Dan is het risico op die manier in te kaderen. Het advies is wel om alleen vermogen te beleggen dat je nu kunt missen en met jezelf afspraken te maken over de limiet.

Zelf aan de slag

Het kan nu nog zijn dat je twijfelt zelf te gaan investeren of je geld te laten beleggen door de bank. Daar willen we graag helder in zijn, net als veel beleggingsexperts en ervaren particulieren. Zodra je echt wil verdienen aan investeren, is het niet aan te raden om je geld in het fonds onder te brengen van je huisbank. Veel van je verdiensten blijven bij de bank hangen en banken laten zich goed betalen, waardoor er aan het einde van de rit maar weinig voor jou overblijft.

Ga dus vooral zelf aan de slag en neem de tijd om te leren. Beleg je eerste 100 euro en zie wat er gebeurt als je in fondsen en aandelen handelt. Zodoende heb je zelf de controle over de aandelen die je koopt en strijk je de winst zelf op.